Fakivágás

Számos esetben környezetünket alkotó fáink maradandó károsodásokat szenvednek az egyre gyakoribbá váló viharkárok, gombás, vírusos és baktériumos elváltozások hatására amely növényegészségügyi, élet és vagyonvédelmi okokból indokolttá teszik a kivágásukat. Sokszor épített környezetünk változtatása érdekében az oda nem illő fák akadályozzák a területre tervezett egyéb elképzelések megvalósíthatóságát.

Vállalkozásunk minden tekintetben felkészült a fent említett problémák orvosolására. Gépparkunkkal és szaktudásunkkal a legkisebbtől a legnagyobb fáig vállaljuk azok teljes kivágását földről (ha az egyáltalán lehetséges) és levegőből egyaránt, a maximális biztonságot szem előtt tartva mind a személyzetre mind a környezetre való tekintettel.

A nehezen vagy egyáltalán nem megközelíthető helyeken felmászunk a fára és darabonként, áganként kötéllel biztosítva bontjuk le azt. A jól megközelíthető helyeken kosaras autóból dolgozunk, melynek munkamagassága eléri az 50 méter is.

Számunkra nincs lehetetlen és nincs elérhetetlen hely amit ne tudnánk biztonsággal megközelíteni, ott magunkat biztosítani, és a kívánt munkát szakszerűen elvégezni.

Fakivágás

Koronaalakítás - faápolás

A fák védelme és szakszerű ápolása fontos feladat. A faápolás tudománya az elmúlt 20 évben rohamosan fejlődik, ami köszönhető az épített és minket természetesen övező zöld környezetünkkel szemben támasztott egyre magasabb minőségi elvárásainknak. Az élhető városi létezésünk igen fontos alappillére a gondozott zöldterület aminek döntő részét a fás szárú növények alkotják. Napjainkban szerencsére bővülő igény jelentkezik a fák és a mesterséges környezet szimbiózisára. A fejlődő faápolási tudomány és a megrendelők növekvő igénye szorgos munkára készteti szakembereinket. Igyekszünk minden eszközt bevetve a hatékony és környezetbarát megoldásokat szolgáltatni. Feladatunk, hogy megtartsuk az érzékeny egyensúlyt az élő és élettelen környezet között, így számos a fák nyújtotta előnyt hosszú távon élvezhetik megrendelőink.

Faápolás komplex fogalma magában foglalja egy fa gondozását annak ültetésétől a kivágásáig, a lombkorona legmagasabb részétől a gyökérzet kiterjedt és bonyolult föld alatti egységéig. Szakismeretünk kiterjed mindezen komplex feladatokra, legtöbbször mégis a lombkorona valamilyen mértékű kezelése a ránk bízott munka. Metszés, gallyazás, visszavágás, veszélytelenítés, ifjítás, korona rögzítés, sebkezelés és még sok, a fák és ezzel saját életminőségünk javítását célzó technikai fogásban tudunk magas minőségű segítséget nyújtani azoknak akik, számára fontos, hogy a lakott terület nyújtotta kényelmet ötvözzék a természet adta értékekkel. Érdemes a metszés-faápolás alapvető és kifinomult szabályait szem előtt tartva szakember segítségét kérve biztonságosan elvégezni a kívánt munkát.

Korona rögzítés

Számos fa a lakott környezetben fizikai biológiai és strukturális hibáktól szenved, melynek következtében hajlamosak lesznek a mostanában jellemző extrém időjárási tényezők hatására lehasadni, letörni, vagy akár gyökerestől kifordulni is.

Az ilyen és ehhez hasonló esetekben kínál cégünk megoldást. Amennyiben potenciálisan veszélyt jelentő fákat akarunk megmenteni a kivágástól, speciális dinamikus heveder rendszerrel kötjük össze az ágakat és rögzítjük őket egymással, illetve környezetükkel. Az így kialakított rendszer gyakorlatilag elnyeli és kioltja a szél és leginkább jég hatására a fában keletkező feszültségeket.

Cégünk ezzel egyedül álló megoldást kínál azoknak a tulajdonosoknak, akik bizonyos okokból nem szeretnének megválni, illetve biztonságossá akarják tenni veszélyt jelenthető fáikat. Ez a megoldás nyugat Európában és számos más országban is széles körben elterjedt és alkalmazott.

Az eljárás leginkább nagy és értékes nehezen pótolható fák esetében ajánlott valamit elengedhetetlen fontosságúak a nagy forgalmú köz és magánterületek biztosításánál.

Fakivágás

Sebkezelés

A sebkezelés tág fogalma magába foglalja azokat az eljárásokat, amelyek során igyekszünk megvédeni a fán frissen, illetve hosszabb idő leforgása alatt keletkezett sérüléseket, fizikai-biológiai elváltozásokat.

A modern iskola szerint a legtöbb fa faj esetében a régebben és napjainkban is még fénykorát élő különböző vegyi anyagokkal történő sebzárás már elavult, és felesleges. A legtöbb esetben a szabadon hagyott seb mindenféle beavatkozás nélkül szépen zárul és az osztódószövet hamarosan benövi, bezárja a sebet.

A mi vállalkozásunk alap esetben nem használ vegyi anyagokat a sebzáráshoz. Természetesen a technikai és szakmai hátterünk lehetővé teszi, hogy megrendelőink kérésére bármilyen sebkezelő anyagot kijuttassunk. Egyes fafajok esetében meghatározott vegetációs időben végzett vágások során azonban fontosnak tartjuk a sebzárást.

Foglalkozunk továbbá odúk, korhadások, fizikai-biológiai szövetmódosulások kezelésével, eltávolításával, kitakarításával, majd annak szakszerű lezárásával.

Nővényvédelem

A városi fák legtöbb esetben egy épített környezet ember által telepített vagy vadon növő részei. Sajnos sok esetben a telepítés során gondatlanul történik a fa fajának és fajtájának, valamint életterének és környezetének a megválasztása. Az extrém időjárási tényezők, a kártevők, és kórokozók is intenzívebb hatást gyakorolnak fáinkra lakott területi környezetben, mint a természetben, tehát a városban jelen levő és lezajló fizikai-biológiai hatások jóval közvetlenebb hatást gyakorolnak a minket körülvevő növényzetre, mint egy bolygatatlan területen.

Cégünk vállalja mindenféle növényvédelmi kezelés elvégzését és bármilyen szaktanácsadást a következő témakörökben:

  • Növényvédelmi problémák kialakulásának megelőzése
  • Rovar kártevők és gomba kórokozók kontrollálása
  • Tápanyag utánpótlás
  • Telepítést megelőző konzultáció faj és fajtaválasztásról
  • Telepítés, rögzítés, gondozás
Fakivágás


Boda János
okl. kertészmérnök,
Faápoló-favizsgáló szakmérnök
+36 30 9075948